Skip to main content

Stuitligging

Een stuitligging kan leiden tot een ingewikkeldere bevalling. Een minder fijne start voor moeder én kind!

Mogelijkheden

Tools

In 1-2 sessies reik ik diverse tools en technieken aan aan de partner van de zwangere, zodat hij haar kan helpen te ontspannen. Deze tools bieden tevens de mogelijkheid om ruimte te creëren in de buik/schoot van de moeder, waardoor het kindje meer bewegingsvrijheid ervaart.

 

Voorbereiding versie

Daarnaast kunnen deze liefdevolle technieken ook toegepast worden vlak voordat de verloskundige/gynaecoloog probeert het kindje te draaien. Een draaiing op een ontspannen buik verloopt immers makkelijker dan op een gespannen buik.

Waardevol

Zelfs als het kindje uiteindelijk niet draait, blijft het waardevol om op deze liefdevolle manier contact te maken met de baby. Voor het kind is het prettig om zich betrokken te voelen tijdens zijn/haar tijd in de buik en het geboorteproces. Het bestaat al als een volwaardig mens.

Persoonlijk proces

In bepaalde gevallen bevindt een baby zich in stuitligging als gevolg van mogelijke spanningen in het lichaam, wellicht veroorzaakt door het dragen van emotionele bagage, zoals onverwerkte gebeurtenissen. Het kan waardevol zijn om deze spanningen te onderzoeken, te ervaren en los te laten, waardoor er letterlijk en fysiek meer ruimte ontstaat in de buik voor de baby.

Vanuit de kramp naar de vrije ruimte.

Jeanette

Wat was het prettig om met zachtheid in contact te zijn met de baby in de buik. Ook in ons hoofd ontstond er rust. We konden weer denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen.