Skip to main content

Miskraam

Als een miskraam of een abortus pijn doet of pijn blijft doen.

Schok

Een miskraam of (medische) abortus kan gepaard gaan met pijn, zowel voor, tijdens als na het proces. Of het nu onverwacht (miskraam) of gepland (abortus) is: het voortijdige einde van een zwangerschap kan je volledig uit balans brengen. Het is een levensgebeurtenis waar je tijd, liefde en aandacht aan moet besteden om weer in evenwicht te komen.

Uit balans

Op diverse vlakken kun je uit balans raken. Dit is merkbaar in wat je voelt, denkt en ervaart.

Gevoelens

Na de eerste schok komen vaak negatieve gedachten, gevoelens en emoties naar boven. Vragen als: Is het mijn schuld? Had ik er iets aan kunnen doen? Misschien voel je boosheid of frustratie omdat je het niet begrijpt, angst en onzekerheid omdat je niet weet wat er komen gaat, en angst voor herhaling in de toekomst. Zul je ooit nog moeder kunnen worden? Verdriet kan je overspoelen. Vrouwen/echtparen voelen zich soms erg alleen en eenzaam omdat ze het voor zichzelf willen/wilden houden.

Lichaam

Fysiek staat er een uitdaging voor je klaar. Niet elke miskraam verloopt even soepel, en een ingreep doet ook iets met je lichaam. Het kan soms aanvoelen als een mini-bevalling met pijn die komt en gaat.

Pijn

Bij een miskraam of (medische) abortus is het afscheid nemen van het zich ontwikkelende kind. De toekomstdroom blijft (tijdelijk) onvervuld. Dat doet pijn. Bij een abortus als anticonceptie kan het besluit, om welke reden dan ook, pijn blijven doen. Gevoelens van schuld en schaamte kunnen aanwezig blijven als een last op je schouders.

Te klein om te blijven, te groot om te vergeten

“Jeanette was een luisterend oor voor mij en heeft mij geholpen me te verbinden met mijn gevoel. Zo kon ik in liefde afscheid nemen. Dat verzachtte de pijn en het gemis ”

In balans

Wat je nodig hebt is:

  • Ondersteuning van onbevooroordeelde dierbaren
  • Mensen die echt naar je luisteren, waarbij je alles kunt zeggen
  • Professionele begeleiding zonder oordeel
  • Ruimte, tijd en aandacht voor al je gedachten, gevoelens en emoties

zodat er weer rust komt in je hoofd en in je lichaam na deze ingrijpende gebeurtenis, met alles wat het nodig had.

Buikwijs biedt jou deze professionele begeleiding: als verloskundige, rebalancer, haptonoom én ervaringsdeskundige luister ik zonder oordeel naar jouw verhaal.