Skip to main content

Minder leven voelen

Adem in, adem uit, vertragen is waarnemen.

Leven voelen

De baby voelen bewegen, door de zwangere en de buitenwereld, ofwel “het waarnemen van het leven voelen van de baby in de buik”, gebeurt bij een eerste zwangerschap vanaf  zo’n 20-22 weken. Wanneer je eerder een kindje gedragen hebt,  is het vanaf 14-16 weken voelbaar maar meestal nog niet dagelijks.

 

Minder leven voelen

Als jij de baby niet goed voelt bewegen, kan dat vragen oproepen en angst veroorzaken. Leeft mijn kindje nog? Is het gezond? Deze angst kan er voor zorgen dat je de verbinding met je eigen gevoel verliest: Je maakt je vooral zorgen, piekert en vult je gedachten met verontrustende ideeën: je geeft vooral aandacht aan je gedachten.

Daarnaast zet deze spanning zich vast in je lichaam, waardoor de ruimte voor je baby in de buik, kleiner wordt. Dit zijn al twee redenen waarom je je baby extra moeilijk kunt voelen! Zie het schema hiernaast.

Een schematische weergave van de vicieuze cirkel tussen spanning/ stress en minder leven voelen van de baby in de buik.

Haptonomie en minder leven voelen

het voelen gevoed

in 1-3 sessies onderzoeken we hoe jij omgaat met minder leven voelen en leer ik jou en je partner diverse liefdevolle technieken om de baby beter te voelen. Jullie leren communiceren met de baby, waardoor je (al vroeg in de zwangerschap) een band kunt opbouwen met jullie kindje.

Wanneer jullie op gevoelsmatig niveau samenwerken, ontstaat er vertrouwen in elkaar en in de baby. Je gaat de bewegingen van de baby beter voelen, waardoor de angst afneemt en het vertrouwen groeit. Zie ook zwangerschapscursus Haptonomie: De baby centraal.

 

 

 

Rebalancing en minder leven voelen

het voelen gevoed

Soms kan het zijn dat je minimaal contact hebt met je eigen lichaam, wat het voelen van de baby bemoeilijkt. In dat geval kan het zinvol zijn om een sessie in te plannen voor meer bewustwording van je lichaam. Waarom luister je niet goed naar de signalen die je lichaam je geeft? Lichaamsbewustzijn brengt rust in je hoofd zodat je meer één wordt met jouw natuur. Zie Rebalancing: Persoonlijke groei.

 

 

Het leven begint, waar de angst eindigt.

Osho

Maak vandaag nog een afspraak

Ik was verbaasd toen Jeanette mij vroeg: “hoe is jouw relatie met je lichaam?” Daar kwam ik toch niet voor? Ik wilde m’n kindje beter voelen. maar toen ik mezelf beter ging voelen, kwam de baby ook meer in beweging én kon ik dat voelen!